Две фирми кандидати за последния мултиплекс

Конкурсът за разпространение на цифрова телевизия, насрочен за 15 март, ще е следен "под лупа" от Брюксел.

18.02.2013 | 11:07
Две фирми кандидати за последния мултиплекс

Две компании - "Ди Ви Би Ти" и "Булсатком" закупиха документи за участие в последния конкурс за разпространение на цифрова телевизия (мултиплекс), обявен от Комисията за регулиране на съобщенията. Интерес е проявила и  "Динамикс", но впоследствие се е отказала.  Срокът за подаване на окончателни заявки е 14 март, а самият конкурс - ден по-късно.

"Ди Ви Би Ти" е столичен консорциум фирми, който се управлява от Бойко Бочев, Димчо Нешев и Станислав Иванов, показва справка в "Дакси". Дружеството участва преди време и в друг конкурс за мултиплекс, по който ще се разпространяват програмите на БНТ и БНР.

Досега държавата е провела три конкурса за общо шест цифрови мрежи, спечелени от  "Тауърком" и "Хану про". Кандидатите за последната надпревара нямат общ бизнес с останалите, обявиха от Комисията за регулиране на съобщенията.

Европейската комисия обаче изрази съмнения относно прозрачността на проведените досега конкурси. Първият сигнал на Брюксел беше изпратен с писмо в средата на миналата година. Няколко месеца по-късно в доклад се казва, че наред с телекомуникациите, пазарът на ток и екологията има допуснати слабости, заради които може ни бъдат наложени "солени" санкции. Препоръките на Комисията са последният конкурс да стане с по-прозрачни условия, за да няма съмнения за дискриминация на фирми.