Curiosity проби историческа дупка на Марс

Пробивът осигурява възможност за събиране на така търсените доказателства за съществувал живот на планетата.

10.02.2013 | 09:56
Curiosity проби историческа дупка на Марс

Марсоходът на NASA- Curiosity,  успя да пробие достатъчно дълбока дупка, от която да вземе прахообразна проба за анализ, съобщават световните агенции.

Сондажните инструменти  на марсохода са подготвени за действие. Още миналата седмица специалистите успяха да проверят работата им като пробиха дупка с дълбочина от 2 сантиметра. Новият пробив в марсианската скала в кратера Гейл е с максималната дълбочина 6.4 сантиметра и диаметър 1.6 сантиметра. През следващите няколко дни специалистите ще зададат команда на Curiosity да събере прах от скалата, която впоследствие да бъде подложена на анализ във вътрешността на марсохода.

За първи път друга планета ще бъде проучена чрез събиране на скален материал. От NASA подчертаха, че пробивът е огромно постижение.

„Това е най-голямото постижение за екипа на Curiosity от приземяването на марсохода през миналия август,” заяви Джон Гротцингър, представител на екипа.

Curiosity проучва дали в миналото е имало живот в района на кратера Гейл в южната част на Марс. С пробиването на скалата и събирането на доказателства учените смятат, че ще успеят да намерят отговор на въпроса.

Curiosity се приземи на Марс на 6 август 2012 в южното полукълбо на планетата. На борда на марсохода има десет научни инструмента с общо тегло 75 килограма. Тяхното предназначение е да извършат детайлни геологични и геохимички проучвания, да съберат данни за атмосферата и климата на планетата, да потърсят следи от вода и органични вещества. Водещата цел на мисията е да бъде установено дали условията на Марс са пригодни за живот- в миналото и сега.