Apple работи по iWatch?

Бъдещият "умен часовник" ще се зарежда дистанционно и ще може да отключва смартфона ви, прогнозира бивш служител на компанията.

09.02.2013 | 09:23
Apple работи по iWatch?

Apple вероятно вече работи върху следващия си суперхит - ръчен часовник, твърди бившият служител на компанията Брюс Тоняцини. Часовникът, който Тоняцини нарича iWatch, ще бъде разработен да се ползва в тясна връзка с iPhone (чрез Bluetooth).

Компанията на покойния Стив Джобс създаде три продукта, променили живота ни - музикалния плейър iPоd, смартфона iPhone и таблета iPad. Вече три години обаче Apple не може да се похвали с революционно ново устройство, а на пазара на смартфони нейният апарат вече отстъпва значително на ползващите Android конкурентни модели на Samsung.

Тоняцини, ветеран от времето на първите компютри Macintosh, признава, че не разполага с достоверна вътрешна информация за бъдещия часовник, но е уверен, че той ще се появи скоро на бял свят. Вероятно iWatch ще може автоматично да отключва екрана на смартфона, щом бъде доближен до него, и ще е в състояние да включи алармата му, когато сте го загубили и се опитвате да го откриете. Зареждането на батериите на часовника ще може да става дистанционно, докато той е на китката ви, стига да сте достатъчно близо до зарядното устройство. Apple вече разполага с пантентована технология за това.  

Електронните устройства за непрекъснато носене бяха позанемарени в последните години покрай възхода на смартфоните, но сега изглежда, че тегнологичните гиганти ще наваксат. Google се подготвя да пусне на пазара своите Glass - очила с вградени екрани и камера. Премиерата им вероятно ще е още това лято.

Не е ясно какви са плановете на Microsoft, която създаде "умен часовник" още през 2004, но после се отказа от проекта.