Германия е по-слънчева от Калифорния, откри Fox News

Нелепо твърдение на новинарския канал за соларната енергетика предизвика скандал в САЩ.

08.02.2013 | 15:48
Германия е по-слънчева от Калифорния, откри Fox News

Предаване на прочутия с десния си уклон телевизионен канал Fox News предизвика скандал с твърдението, че в Германия има по-добри условия за соларна енергетика, отколкото в Съединените щати.

Според бизнес репортера на телевизията Шайбани Джоши фотосоларните централи се развиват много по-добре на германска земя, защото там е по-слънчево. "Те имат много повече слънце от нас... Проблемът със соларната енергия е, че когато е облачно, когато вали, не получаваш нищо". Джоши обясни на водещата Гретхен Карлсън, че фотоволтаичните централи може и да имали някакъв шанс в Калифорния, "но тук, на Източния бряг, те няма как да проработят". В заключение Джоши и Карлсън разкритикуваха програмата на президента Обама за стимулиране на соларната енергетика като "провал" и неразумно пилеене на държавни средства.

Изявлението на самозвания експерт предизвика стотици възражения от специалисти, начело с директора на Лабораторията за възобновяеми източници към щатския Департамент по енергетика. В действителност цялата територия на САЩ, включително и Източният бряг, се радват на повече слънчево греене от Германия, а в южните щати разликата е в пъти. "Соларните ресурси на Германия са горе-долу като тези на Аляска", коментира Сара Курц, учен от департамента.

От Fox все още не са излезли с корекция по излъчения материал.