Тайната страна на Skype

Поляци измислиха как да пращат абсолютно неуловими съобщения чрез популярната програма.

04.02.2013 | 17:59
Тайната страна на Skype

Метод за изпращане на абсолютно неуловими съобщения по Skype изнамериха трима полски учени, пише The Economist. С това те се надяват да елиминират риска личните ни разговори да стават достояние на властите, които в някои държави имат право да ги изискват.

За последните няколко години Skype събра над 600 милиона абонати – отчасти заради доста евтините или направо безплатни гласови разговори, но най-вече – защото програмата гарантира много висока сигурност на комуникацията. Всяко съобщение, което пращате по Skype, е криптирано и поради това – много трудно за подслушване.

Напоследък обаче някои хакери и други интернет експерти започнаха да изразяват съмнения в сигурността на програмата. Според тях компанията, която вече е собственост на Microsoft, е склонна при настояване на властите да им предоставя информация за личните разговори на клиентите. А понеже Skype е програма със затворен код, недостъпен за широката публика, външни експерти трудно могат да определят дали в нея има опасни от гледна точка на сигурността бъгове.

Решението е изнамерено от трима преподаватели от Варшавския технологичен институт – Войчех Мазурчик, Мачией Карас и Кжищоф Счипьорски. Те са пренебрегнали криптографията (техника на кодиране на съобщенията) и са предпочели стеганографския подход – тоест да ги скрият (типичен пример за стеганография е симпатичното мастило, което е невидимо и се появява само при нагряване).

Методът на поляците, наречен SkyDe, всъщност използва мълчанията. И в гласовите разговори, и в чата на Skype обикновено говори единият събеседник, а другият мълчи и слуша. Програмата обаче предава дори и това мълчание – в отделни, осезаемо по-малки като размер пакети. Системата на Мазурчик, Карас и Счипьорски всъщност "отвлича" тези пакети мълчание и ги заменя с други, носители на истинското тайно съобщение. При получателя отделните парчета се събират в едно. За страничен наблюдател не би имало нищо подозрително – нормалната комуникация си върви без странни паузи, а самите модифицирани пакети с нищо не се отличават от нормалните. Тримата поляци са успели да постигнат скорост на тайния пренос на данни от 2 килобита в секунда – напълно достатъчно за изпращането на текстов документ в рамките на няколко секунди.