Какво си мислят рибите?

Японски учени направиха модел на мозъчната активност на рибите.

01.02.2013 | 11:20
Какво си мислят рибите?

Японски учени „уловиха мислите на рибите“, пише вестник Daily Telegraph, като се позовава на изследване на специалисти от японския университет “Саитама”.

В миналото учени бяха използвали ядрено-магнитен резонанс, за да направят модели на мозъчната активност при рибите и да идентифицират кога различните райони в мозъка им се включват и изключват.

Този път обаче специалистите използвали генно модифицирани лаври на рибата Danio rerio, известна и като зебра-риба заради окраската, наподобяваща тази на четириногите бозайници. След генното модифициране невроните на лаврите в онази част на мозъка, свързана със зрението, излъчвали флуоресцентна светлина, когато били активирани. Лаврите на този вид риба имат прозрачни тела, обясняват още учените.

Именно заради това дейността на мозъчните клетки на рибата може да бъде гледана и документирана в реално време с помощта на микроскоп и на камери с висока резолюция.

Учените успели да „надникнат“ в главата на рибите, докато те плували в компанията на плячката си. Така специалистите забелязали кои мрежи от мозъчни клетки участвали в мисловния процес на рибите, докато те гледали плячката, придвижвали се към нея и решавали да я уловят.

Технологията за наблюдение ще помогне при анализите на аномалиите, които предизвикват мозъчни болести, казва професор Джуничи Накаи, един от авторите на изследването.