Студенти от Австрия ще съдят Facebook

Активистите се надяват, че исковете им ще достигнат до Европейския съд и ще положат основите на единен закон за защита на личните данни в Интернет.

04.12.2012 | 16:54
Студенти от Австрия ще съдят Facebook

Студенти от Австрия планират да съдят Facebook заради слабата защита на личните данни на стотиците милиони абонати на социалната мрежа. Групата Еurope vs Facebook, която от година насам призовава мрежата към по-стриктна защита на данните, планира да заведе дело в Ирландия, където се намира международното седалище на Facebook. Активистите се надяват, че исковете им ще достигнат до Европейския съд и ще положат основите на единен закон за защита на личните данни в Интернет.

Плановете на групата са част от кампанията срещу интернет-гигантите, попаднали под силен натиск от страната на инвеститорите, които искат да се генерират повече приходи от огромните бази данни, с които социалните мрежи и търсачките разполагат. От другата страна се намират потребителите, които пък изискват строга защита на личните им данни и ограничена намеса в личното пространство.

Европейския съюз например поиска от Google да промени политиката си за споделяне на лични данни, благодарение на която се пренася информация за потребителите едновременно в YouTube, Gmail и Google+. Самите потребители нямат възможност да ограничат присъствието си в обвързаните сайтове, което предизвиква недоволство сред тях.

Активистите от Europe vs Facebook успяха да уговорят социалната мрежа да изключи на територията на Европа приложението си за разпознаване на лица. Според студентите от групата обаче промяната не е достатъчна, за да защити напълно данните на регистрираните във Facebook. Активистите са разочаровани и от бездействието на ирландската комисия за защита на данните, която е провела одит, едва след като членовете на групата са изпратили множество жалби. „Ирландците очевидно нямат интерес да вървят срещу тези компании, заради огромния брой работни места, които те създават,“коментира основателят на движението Макс Шремс. Ирландският регулатор обаче отрече решенията му да имат общо с влиянието на компаниите върху бизнеса в страната и подчерта, че досега е предприел всички възможни мерки за защита на личните данни на потребителите в социалните мрежи.

В същото време Facebook води съдебни битки и в Съединените щати, където беше заведен колективен иск срещу социалната мрежа за нарушаването на личните права при публикуване на харесваните от потребителите страници без предварително да се изисква одобрението им за това.