NASA откри вода на Меркурий

В полярните региони на пословично горещата планета има милиарди тонове лед.

30.11.2012 | 08:56
NASA откри вода на Меркурий

Сондата Messenger е открила доказателства, че на Меркурий има големи количества чиста вода под формата на лед, съобщи официално NASA. Космическият апарат е в орбита около най-близката до Слънцето планета. Учените отдавна подозираха наличието на вода на Меркурий заради особените линии в спектрограмата й. В по-далечен план сегашното откритие отваря пътя за създаване на постоянна база на планетата и за експлоатиране на огромните й залежи от ценни метали.

Messenger e открил огромни блокове от лед в района на северния полюс на Меркурий - вероятно остатъци от древни сблъсъци с комети. Общите количества вода се оценяват на 200 милиарда до 2 трилиона тона. Те са плитко под повърхността, покрити с тънък слой от странна материя. Според учените тя може да е с органичен произход.

Полярните региони на Меркурий са единственото място, където би могла да се задържи вода. Там температурите са стабилно ниски (до минус 183 градуса по Целзий), докато на огряваната от Слънцето страна на планетата те скачат до 430 градуса по Целзий - температура, при която метали като цинка и кадмия са в течно състояние.

Меркурий е една от най-интересните планети в Слънчевата система. С размери съвсем малко над тези на земната Луна, той се върти по-бързо около Слънцето, отколкото около оста си. Заради това годината на Меркурий (продължаваща 88 земни дни) е по-кратка от меркурианския ден (176 земни дни).

Сондата Messenger, изстреляна от Земята през 2004, е първият апарат, посветен изцяло на изследването на Меркурий. Преди това горещата планета бе проучена мимолетно от прелетелия край нея Mariner 10 през 70-те години. Идната година европейската и японската космически агенции съвместно ще изстрелят нов апарат - BepiColumbo, който ще проучи в детайли Меркурий, включително и за полезни изкопаеми.