Нобелова награда за синтезирането на стволни клетки

Джон Гърдън и Шиня Яманака си поделиха приза за медицина за изследвания, които могат да ни отърват от стотици проблеми – от Алцхаймер до оплешивяването.

08.10.2012 | 16:34
Нобелова награда за синтезирането на стволни клетки

Джон Гърдън и Шиня Яманака си поделиха Нобеловата награда за медицина за паралелната си работа върху синтезирането на стволни клетки. Гърдън, 79-годишен професор от носещия неговото име институт в Кеймбридж, и 50-годишният Яманака от университета в Киото ще разделят и паричната премия от 1.2 милиона щатски долара.

Двамата откриха способ да се създаде тъкан, която да функционира като ембрионални клетки, без да е необходимо отглеждането на ембриони. Гърдън се смята за пионер в тази област – един от хората, поставили началото на проучванията преди точно 50 години. Яманака пък ги доведе до успешен край с един експеримент през 2006.

"Техните удивителни открития напълно промениха представата ни за развитието и специализацията на клетките", се казва в официалното съобщение на Нобеловия комитет.

Всички тъкани в човешкото тяло започват пътя си като стволни клетки, преди да се развият като кожа, кръв, нерви, мускули и кости, обяснява Reuters. Надеждата е, че ще се научим да контролираме този процес и да отглеждаме от стволни клетки заместители за всички повредени тъкани в организма – от травми на гръбначния стълб и лечение на болести като Паркинсън до подмяна на коса и зъби.

Допреди време учените смятаха, че не е възможно от развити клетки по обратен път да се получат стволни, затова се предполагаше, че ще трябва да се отглеждат специални ембриони за добиването им – практика, която предизвиква разгорещени етични спорове.

Гърдън бе на друго мнение още от 1958 година, когато пръв успя да клонира животно, получавайки попова лъжичка от жабешко яйце и ДНК от чревна клетка на друга жаба. Това доказа, че и развитите, специализирани клетки все още съхраняват в себе си информацията, необходима за създаването на всички останали клетки в тялото.

Четири десетилетия по-късно Яманака успя да получи стволни клетки от кожна тъкан на възрастна мишка, добавяйки няколко гена.

Разработването на универсална "ремонтна система" за тялото е все още в ранен стадий. Има опасения, че изкуствено отгледаните клетки ще бъдат неконтролируеми от организма и могат да се превърнат в тумори. Но независимо от тревогата за шестте години от опита на Яманака в тази област е отчетен огромен напредък.