fallback

Водещи компании разработват по-чисти електроцентрали

Новите технологии ще бъдат демонстрирани в най-скоро време, обещават представители на бранша.

01.08.2012 | 11:28

Нови технологии ще намалят вредните емисии, изпускани от топлоелектрическите централи, съобщава technologyreview.com. Според електронното издание водещи компании от бранша вече работят по две системи, които трябва да направят централите по-екологични и по-ефективни.

Първата идея е въглищата да се изгарят в изцяло кислородна, а не във въздушна среда. Главният недостатък на този метод е нуждата от набавяне на скъпа апаратура, която да отделя кислорода от състава на въздуха. Процесът включва вкарването в горивната камера на кислород под налагяне, което ще подобри горенето и ще спомогне за по-лесното филтриране на отпадните газове.

Другата концепция цели да повиши коефициента на полезно действие на ТЕЦ-овете от сегашните 30% на 50%. Това може да се постигне, ако въглеродния диоксид от изпускателната турбина се върне обратно към газовата за допълнително изгаряне и отделяне на енергия, която иначе се похабява.

Експертите са на мнение, че ако методите се усъвършенстват, произведената енергия може да е на същата цена като конвенционалната. Водещи представители на бранша обещават в най-скоро време да демонстрират новите си разработки в тази област.

fallback
Още от Техно
fallback