Електронен чип върна зрението на слепци

Тримилиметровото устройство, разработено от германска компания, чака одобрение за масово приложение.

04.05.2012 | 08:37
Електронен чип върна зрението на слепци

Първите двама слепи пациенти, подложени на имплантация на електронен очен чип, са възстановили "практично зрение" само седмици след операцията, съобщиха авторите на клиничните изпитания във Великобритания. И двамата оперирани, които досега са били с пълна загуба на зрението, вече виждат светлина и разпознават очертанията на предметите. Резултатите надхвърлят значително очакванията, заяви Робърт Макларън, очен хирург от Оксфорд и ръководител на проекта.

Благодарение на имплантирания чип 51-годишният Крис Джеймс, който загубил зрението си преди двайсет години вследствие на пигментозен ретинит, вече вижда очертания, и е успял да зърне за първи път как изглежда съпругата му Джанет, с която са женени от седем години. Революционната технология не може да възстанови разпознаването на цветовете, пациентите виждат само в черно-бяло. "Това не е точно възстановяване на зрението, но все пак ми дава някаква перспектива, вместо абсолютно черния свят досега", обяснява Джеймс.

Електронният чип бе разработен от германската компания Retina Implant AG преди шест години и оттогава е обект на клинични изпитания. Очаква се устройството да получи одобрение за масово приложение след края на сегашния цикъл от тестове.

Чипът, с размери 3 на 3 мм, е сходен с камерите в мобилните телефони и съдържа 1500 светочувствителни елемента, компенсиращи увредените клетки в очите на пациентите. Тези елементи улавят светлината и я превръщат в електрически трептения, които по оптичния нерв се препращат към мозъка. Операцията по имплантирането е сложна и отнема до осем часа.

"Възхитени сме от първоначалните резултати - обяснява д-р Макларън. - Това възстановено зрение е различно от нормалното, и изисква друг тип обработка от мозъка. Но все пак то може да осигури независимост на много хора, които сега са напълно слепи вследствие на пигментозен ретинит". Заболяването засяга средно един на три хиляди души в Европа.