fallback

Приложение за iPhone помага да изберете съня си

Софтуерът, наречен Dream:ON, вече е достъпен базплатно в онлайн магазина на Apple.

10.04.2012 | 12:08

Революционно ново приложение за iPhone може да ни помогне сами да избираме какво да сънуваме, надяват се създателите му. Разработен от компанията Yuza, софтуерът се нарича Dream:ON и вече е достъпен в онлайн магазина на Apple (вижте видео). Авторът на идеята Ричард Уайзман, професор по психология в Хъртфордшърския университет, призовава всички желаещи да участват в експеримента, който трябва да потвърди дали приложението работи. Според Уайзман ще са необходими поне няколко хиляди доброволци и най-малко година, преди да се пристъпи към оценка на резултатите.

Концепцията всъщност е проста. Приложението следи движенията на тялото, докато спим, и когато те спрат – обикновено това свидетелства, че сънуваме – започва да въпроизвежда предварително заданения от нас звуков пейзаж. Безплатната версия на Dream:ON включва няколко такива, симулиращи разходка из гората или излежаване на плажа, и още десетки други, за които ще трябва да доплатите. Според теорията на Уайзман слушането на характерни звуци може да подтикне мозъка да насочи съня в съответната посока.

Накрая приложението ви събужда в зададения от вас час, така че да си спомняте съня си. Професорът твърди, че сънуването на приятни сънища преди ставане ни помага да се чувстваме щастливи и свежи през деня. След събуждане можете да отбележите във Facebook онези свои приятели, които сте видели в съня си.

fallback
Още от Техно
fallback