Електронните книги стават все по- популярни

За разлика от компютрите и таблетите, които се надпреварват да предлагат разнообразни функции, електронните книги са фокусирани върху това да доставят най-удобния вариант за четене.

03.01.2012 | 18:42
Електронните книги стават все по- популярни

Едно електронно устройство от едва 250 грама може да се побере цяла библиотека с хиляди томове. Батерията също е изключително ефективна – с едно зареждане може да се чете около месец. Цените на електронните издания са по-ниски от коричната цена на хартиените копия. В същото време издателите пестят разходи по отпечатване и дистрибуция. Друго предимство на електронните четци е вграденият речник, с който непознатите думи на чуждоезичните заглавия се превеждат за секунди.

Като недостатък могат да бъдат изтъкнати малкият брой електронни книги на български език и  по-семплото форматиране на текста, който все още не може да се сравнява с добрата типография в луксозните книжни издания.

Според разпространителите, краят на хартиените издания все още не е дошъл, но издаването на книги е изправено пред революционни промени.

На българския пазар цените на устройствата за четене на електронни книги са в границата между 240 и 800 лева. Стойността зависи от размера на екрана и допълнителните функции, като втори цветен екран например, реагиращ на допир или вградена сим карта за безплатен достъп до интернет за сваляне на книги.

Все повече издателства се обръщат към електронния формат на книгите, но доколко той ще успее да се наложи успешно и да измести добре познатото хартиено копие, предстои да разберем в близко бъдеще.