Започва най-амбициозната мисия до Марс

Апаратът Curiosity трябва да кацне на Червената планета на 6 август догодина и да проправи пътя за евентуална човешка експедиция.

26.11.2011 | 09:51
Започва най-амбициозната мисия до Марс

Най-амбициозният опит на човечеството да проучи Марс започва в 17:02 българското време тази събота. От Кейп Канаверал, Флорида, ще бъде изстрелян марсоходът Curiosity (любопитство) - венецът на проект на стойност два и половина милиарда долара, който трябва най-после да даде ясен отговор има ли условия за живот на Червената планета.

Curiosity и носещият го космически кораб ще изминат 563 милиона километра през следващите девет месеца, преди да достигнат крайната си цел. По план това трябва да стане на 6 август 2012. В марсианска орбита капсулата с марсохода ще се отдели от кораба и ще навлезе в атмосферата с топлинния си щит напред и със скорост около 21 000 км/ч. След това модулът ще извади парашута си, за да убие скоростта, а 50 секунди преди кацането ще запали осемте си буустера, за да контролира приземяването.

Набелязаното място за кацане е в кратера Гейл - една относително ниска точка, където според учените шансът да се открият следи от вода и полезни минерали е най-голям.

На повърхността мисията на марсохода ще продължи една местна година, или почти две земни. Curiosity ще изминава около 200 метра дневно, проучвайки терена, съставяйки триизмерни карти и провеждайки най-различни изследвания.

Марс е “Бермудският триъгълник на Слънчевата система, планетата на смъртта”, подчерта пред репортери Колийн Хартман, заместник-директор на американската аерокосмическа агенция NASA. Според д-р Хартман Curiosity е по-съвършен, мощен и здрав апарат от Spirit и Opportunity, които NASA прати на Марс преди седем години.

Curiosity e дълъг три метра и широк 2.7 метра - двойно по-голям по размери от предишните марсоходи и пет пъти по-тежък. На борда си носи 75 килограма научно оборудване.

За разлика от предшествениците си, новият марсоход може да сондира повърхността, да взема скални и почвени образци и да ги анализира на борда. Освен това Curiosity е “въоръжен” - разполага с мощен лазер, който може да изпари парче камък от разстояние почти 7 метра, така че спектрометърът на апарата да даде сведения за състава на марсианските скали.

Марсоходът ще проправи пътя и за бъдеща човешка експедиция, като проучи какви са нивата на радиация на повърхността и къде евентуално може да се търси вода или лед.

Curiosity се задвижва от радиоизотопен термоелектрически генератор. На практика това е батерия, която превръща топлината от радиоактивното разпадане в електричество. “Горивото” са 4.8 килограма диоксид на плутоний-238. Това предизвика известни опасения в навечерието на изстрелването, но според NASA рискът от радиоактивно замърсяване при авария на старта е пренебрежимо малък - под едно към 420.

 

CURIOSITY НАКРАТКО:
Марсоходът има шест колела. Ориентира се чрез стереокамери и разполага с роботизирана ръка за вземане на образци.
 
Камерата Mars Descent Imager ще заснеме пълноцветно видео при кацането в резолюция 1600х1200 пиксела. Така всички ще можем да изпитаме усещането, че кацаме на Марс.
 
Уредът DAN (Dynamic Albedo of Neutrons) е взаимстван от петродобивната индустрия. Той изстрелва неутрони в земята, за да засече следи от водород - и евентуално вода.
 
Curiosity ще търси следи от органични процеси - в миналото или сега. Апаратът трябва да даде отговори как марсианската атмосфера се е стопила през последните 4 милиарда години, и какви са радиационните нива на повърхността.