Великобритания забранява конвенционалните автомобили през 2030 г.?

Властите обмислят да засилят ограничителните мерки за автомобилите с двигатели с вътрешно горене

04.10.2020 | 16:53 Редактор: Георги Камарашев
Великобритания забранява конвенционалните автомобили през 2030 г.?

Правителството на Великобритания трябва да наложи в рамките на едно десетилетие забраната за продажба на дизелови автомобили, ако иска дори да се доближи до целите си за климатичните промени, показа анализ, цитиран от Bloomberg.

Британските власти обмислят да засилят ограничителните мерки за автомобилите с двигатели с вътрешно горене, за да стимулират продажбите на електрически превозни средства. Този ход не само ще намали замърсяването, но и ще създаде пазар, който ще привлече производители и нови работни места във Великобритания.

Правителството се консултира за изтеглянето на настоящата забрана за продажба на бензинови и дизелови автомобили от 2040 г. до 2035 г. или до по-рано, ако е възможно. Проучването, публикувано в петък от Greenpeace (Грийнпийс) и Green Alliance, показва, че изтеглянето на забраната до 2030 г. ще изтрие 90 милиона тона еквивалент на въглероден диоксид през в периода 2028-2032 г. – което е около една четвърт от всички емисии във Великобритания, генерирани през 2019 г.

Според доклада само изтегляне на забраната за дизеловите и бензинови автомобили, която обхваща и хибридните плъгин автомобили, до 2030 г., ще позволи на Великобритания да осъществи целите си по отношение на декарбонизацията и климатичния неутралитет до средата на века.

Четете повече по темата в Investor.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
1 rate up comment rate down comment 1
Само да...
преди 3 години
...попитам - къде отиде свободното движение на хората?! Ами като не мога да си закупя прескъп електро-автомобил? Ами този автомобил не може зимата да мине и 300 километра мбухахахахаха - кой ще ви купува ***?? Смешници! Въобще какво да се занимавам с хора, които карат в лявата летна - сбъркан им е гена просто... Сигнализирай за неуместен коментар