Facebook премахна три мрежи с фалшиви профили, свързани с Русия

Причината е използване на фалшиви самоличности и други видове "координирано неавтентично поведение"

25.09.2020 | 09:08 Редактор: Ралица Братанова
Facebook премахна три мрежи с фалшиви профили, свързани с Русия

Компанията Facebook е премахнала три мрежи от фалшиви профили, които биха могли да са използвани от руските разузнавателни служби за разгласяване на придобити чрез хакерство документи с цел да бъде нарушено нормалното протичане на предстоящите избори в САЩ, предаде "Ройтерс".

Компанията обяви, че профилите, премахнати заради използване на фалшиви самоличности и други видове "координирано неавтентично поведение", са били свързани с руското разузнаване и хора, имащи връзка с организация в Санкт Петербург, обвинявана от американските власти, че е извършвала дейности с цел оказване на влияние върху президентските избори в САЩ през 2016 г.

Според съобщението мрежите са включвали неголям брой профили в нейния уебсайт и в уебсайта за споделяне на снимки Instagram. Те са имали общо около 97 000 последователи.

Отчасти те са били насочени към аудитории във Великобритания и САЩ, но основната им дейност е била съсредоточена върху страни в Близкия изток и съседи на Русия, включително Сирия, Турция, Украйна и Беларус.

Социалната мрежа Twitter  каза, че е работила с Facebook за откриването и премахването на 350 профила, управлявани от организации, свързани с държавните структури в Русия.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК