Тръмп блокира TikTok и WeChat в САЩ от 20 септември

От събота ще бъде незаконно да се хоства или прехвърля интернет трафик

18.09.2020 | 23:58 Редактор: Искра Ангелова
Тръмп блокира TikTok и WeChat в САЩ от 20 септември

Решението е взето - от неделя приложенията TikTok и WeChat ще бъдат забранени в Америка, съобщават от Министерството на търговията, цитирани от CNN. След 20 септември всяко разпространяване и поддържане на апликациите ще е незаконно.

Потребителите, които вече са изтеглили TikTok на телефона си, ще могат да продължа да го използват, но той няма да бъде обслужван и ъпдейтван с по-нови версии.

"Единствената истинска промяна, която ще настъпи в неделя вечер ще бъде, че потребителите на TikTok няма да имат достъп до подобрени приложения, актуализирани приложения, надстроени приложения или поддръжка", каза търговският министър Уилбър Рос в петък сутринта по Fox Business, цитиран от dnes.bg.

Рестрикциите за WeChat са по-сурови. От събота ще бъде незаконно да се хоства или прехвърля интернет трафик, свързан с WeChat. Същото ще влезе в сила и за TikTok от 12 ноември. Допълнителни ограничения все още могат да бъдат обявени по-късно, включително срещу други приложения, ако се счита, че те нарушават сигурността на страната.

До това решение се стигна, след като администрацията на Тръмп обяви, че китайските приложения се използват за изнасяне на данни към Китай и представляват опасност за националната сигурност. Бяха направени няколко опита прибоженията да бъдат купени от американски компании, включително Microsoft, за да се задържат на пазара, но до сделка не се стигна.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК