Mercedes представи брутален камион на водород

Двигателят му се захранва от батерия и горивни клетки

18.09.2020 | 11:23 Редактор: Виктория Гетова
Mercedes представи брутален камион на водород

Германската компания Dailmer показа Mercedes-Benz GenH2 - първият камион на марката, който работи на водород. Моделът дебютира като концепт, а серийното производство ще стартира в средата на десетилетието.

Mercedes-Benz характеризира новия продукт като тежък, ултра здрав камион, предназначен за превоз на товари на дълги разстояния. GenH2 има брутно тегло от 40 тона и полезен товар от 25 тона, което е сравнимо с характеристиките на модела Mercedes-Benz Actros с традиционен ДВГ. GenH2 се задвижва от два електромотора, всеки от които развива пикова мощност от 449 конски сили и 2071 Нм въртящ момент. Постоянната мощност на двигателите е по-ниска и възлиза на 312 сили (1577 Nm) за всеки.

Двигателите се захранват от енергия, генерирана от система от 300-киловатови горивни клетки и батерия, която временно може да достави допълнителни 400 киловата мощност. За течния водород са предвидени два резервоара, всеки от които може да побере до 40 кг. Това количество е достатъчно за 1000 км пътуване без презареждане, посочват от Dailmer.

Още по темата четете в automedia.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК