Nokia спечели дело срещу Daimler, може да блокира продажбите на Mercedes

Юристи не очакват финландците да се възползват от тази възможност

19.08.2020 | 12:27 Редактор: Ивет Арабова
Nokia спечели дело срещу Daimler, може да блокира продажбите на Mercedes

Финландският телекомуникационен гигант Nokia има правото да блокира продажбите на автомобили Mercedes-Benz в Германия, след като съдът в Манхайм уважи иска ѝ срещу Daimler за нарушени патентни права. Според анализатори съдебното решение може да се окаже ключово не само за автомобилната индустрия, но и изобщо за т. нар. "интернет на нещата", в който всякакви други устройства - от хладилници до огледала и прахосмукачки, ще бъдат свързани с мрежата.

Nokia Oyj има претенции към технологиите за свързаност на автомобила, които Daimler и неговите поддоставчици като Continental и Robert Bosch влагат в продуктите си. Съдът в Манхайм постанови, че германските компании действително са нарушили патентите на Nokia и не са пожелали да получат лиценз за ползването на технологиите. "Не можем да разберем присъдата на съда в Манхайм и ще я обжалваме", заявиха от Daimler.

Присъдата дава на Nokia теоретичното право да забрави продажбите на автомобили Mercedes-Benz, но за целта финландската компания би трябвало да внесе гаранция от 7 милиарда евро за евентуален контраиск за щети. Юристите на Daimler коментираха, че не очакват финландците да се възползват от тази възможност.
 
Цялата статия четете на AutoMedia.bg.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК