Кипър издава първите лицензи за изграждане на 5G мрежи

В следващите месеци държавата ще цифровизира над 160 важни държавни услуги

27.07.2020 | 11:37 Редактор: Ралица Братанова
Кипър издава първите лицензи за изграждане на 5G мрежи

До края на тази година в Кипър ще бъдат издадени първите лицензи за изграждане и експлоатация на 5G мрежи. Търгът за разпределянето на 460 честоти за мрежите от новото поколение бе обявен на 24 юли, а кандидатите трябва да подадат офертите си до 17 септември.

В следващите 18 месеца Кипър ще цифровизира над 160 важни държавни услуги, за да се разтовари от бюрокрацията и облекчи бизнеса и населението. 

С над 250 млн. евро ще бъдат финансирани големи проекти за електронно управление в следващите 2 - 5 години, планира още правителството в Никозия.

Това са само част от амбициозните намерения, с които Кипър тръгна към дигиталната ера ускорено и "принудително" – под натиска на коронавируса. 

Пандемията от Ковид-19, която постави страната под почти двумесечна карантина и наложи "социална дистанция" на потребителите от обществените услуги, изигра и положителна роля, като даде мощен тласък на висящата от години в правителствени документи дигитална реформа.

"За две седмици ние направихме това, което не беше направено за 10 години", обобщава старта на дигиталната битка срещу пандемията заместник-министърът на научните изследвания, иновациите и цифровата политика Кириакос Кокинос.

"Коронавирусът се прояви и като катализатор на дигиталната промяна в Кипър. Той превърна отдавнашен проблем в общопризната необходимост и ни накара да преразгледаме своето мислене, да предприемем стъпки, които би трябвало да сме започнали или дори приключили много по-рано, но сега стана наложително да ги осъществим", коментира Кокинос. 

И признава, че именно пандемията принуди властите да се придвижват "с безпрецедентна скорост към дигитална трансформация и да насърчат проекти, които в други условия биха изисквали много по-дълго време, за да се оформят".

Снимка: Darren Staples/Bloomberg

Цялата статия четете в Investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК