fallback

Google ще трие част от данните, които събира за потребителите

Промените се отнасят само за нови акаунти, но скоро и съществуващите потребители ще могат да коригират настройките си

25.06.2020 | 11:05 Автор: Ралица Братанова

Google променя настройките си по подразбиране, за да изтрива автоматично част от данните, които събира за потребителите.

Активността в мрежата и приложенията, включително търсенията в уебсайтове и посетените страници, както и данните за местоположението, вече ще бъдат изтривани след 18 месеца, съобщи Ройтерс.

Промените се отнасят само за нови акаунти, но скоро и съществуващите потребители ще могат да коригират настройките си.

Съобщението идва на фона на засилените критики към Google и други големи технологични компании за събирането на данни.

Потребителите ще могат по-лесно да ползват "инкогнито режим", като просто задържат снимката на потребителския си профил в горната част на приложенията за търсене, Google Maps и Youtube, пише "Монитор". От компанията твърдят, че не поддържат регистър на активността на потребителите, когато те са в режим "инкогнито".

И добавят, че политиката за автоматично изтриване няма да се прилага за регистрационни файлове, свързани със Photos, Gmail и облачната услуга Drive, за които се твърди, че не се използват за рекламни цели.

Компанията е оправдала решението си да не прилага промяната към съществуващите акаунти, тъй като не иска да изтрива данни без изричното разрешение на потребителите. Всички потребители ще могат да изберат да зададат периода на автоматично изтриване на данните да е само три месеца.

Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Техно
fallback