Японска частна ракета се взриви след излитането си

Неуспешният старт беше предаван на живо в сайта на компанията "Интерстелар текнолоджис"

14.06.2020 | 12:26 Редактор: Юлия Христова
Японска частна ракета се взриви след излитането си

Японската частна компания "Интерстелар текнолоджис" проведе поредния си опит за изстрелването на произведената от нея ракета "МОМО", завършил с провал, предаде ТАСС.

Неуспешният старт беше предаван на живо в сайта на компанията. "МОМО" успя да излети от стартовата площадка, но след няколко минути се разпръсна във въздуха. Засега не са известни причините за този неуспех, пише БНР.

Петият пореден старта на "МОМО" трябваше да се състои още миналата година, но беше отлаган поради редица причини. Последната отмяна беше осъществена през месец май тази година, когато изстрелването беше осуетено заради ситуацията с новия коронавирус.

Дължината на частната ракета е 10 метра, а диаметърът й възлиза на 50 сантиметра при маса около 1 тон. И този път, както в миналото, "Интерстелар текнолоджис" събра средства за изстрелването с помощта на краудфъндингова платформа. Редица спонсори, в замяна на вложените средства, пожелаха да рекламират чрез ракетата своята продукция. Този път на борда ѝ бяха доставени бутилка саке, кафе на зърна от елитния сорт "Панамска гейша" и тютюн за лула.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК