В Китай изобретиха прототип на реактивен двигател, задвижван от въздух

Резултатите показват, че двигател на основата на микровълнова въздушна плазма може да бъде жизнеспособна алтернатива

06.05.2020 | 23:52 Редактор: Юлия Христова
В Китай изобретиха прототип на реактивен двигател, задвижван от въздух

В съвременните реактивни самолетни и ракетни двигатели импулсът, който изтласква апарата напред, се създава от мощна струя гориво.

Учените от университета в Ухан са разработили устройство, което компресира въздуха и го йонизира с помощта на микровълни, като генерира мощна струя плазма.

Уточнява се, че засега това е само прототип, но резултатите показват практическата възможност за производството на екологично чист и безшумен самолетен двигател, който използва вместо гориво само електрически заряд и въздуха наоколо.

В прессъобщението на американския институт по физика се подчертава, че изследователите са били мотивирани в работата си от желанието да помогнат при решаването на проблема с глобалното затопляне, причинено заради използваните от автомобилите и самолетите двигатели с вътрешно горене.

Резултатите показват, че двигател на основата на микровълнова въздушна плазма може да бъде жизнеспособна алтернатива на обикновения реактивен двигател, задвижван от изкопаемо гориво.

Изработеният прототип успя да вдигне във въздуха стоманена топка с тегло един килограм над кварцова тръба с диаметър 24 милиметра. Изследователите отбелязват, че по отношение на собствената си маса тягата, създадена от прототипа, е сравнима с тази на конвенционалните реактивни двигатели.

Методът за получаване на реактивна плазма, използван от авторите на разработката, се различава съществено от предишните опити за създаване на плазмени реактивни двигатели по това, че използва обикновен въздух. Преди това, например в реактивния двигател на космическата сонда Dawn на НАСА е използвана ксенонова плазма, която не е в състояние да преодолее триенето в земната атмосфера, поради което няма достатъчно мощност да бъде използвана във въздушния транспорт.

Плазмата е четвъртото състояние на материята, в допълнение към твърдото, течното и газовото.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Handel
преди 3 години
"В съвременните реактивни самолетни и ракетни двигатели импулсът, който изтласква апарата напред, се създава от мощна струя гориво.'Уникална неграмотност. Сигнализирай за неуместен коментар