fallback

LADA празнува 50 години от създаването на първия си автомобил

Марката остава най-продаваната в Русия, както при нови, така и при втора употреба коли

19.04.2020 | 12:00 Автор: Ивет Арабова

Петдесет години от началото на производството на автомобил LADA ще бъде отбелязано на 19 април, пише РИА Новости. На тази дата през 1970 г. първият ВАЗ-2101 “Жигули” се спусна от монтажната линия на Волжския автомобилен завод в Толяти.

“Първият модел LADA стана най-масовият в историята, както и в историята на руската автомобилна индустрия. От 1970 до 1988 г. са произведени около 4,8 милиона от легендарния автомобил и неговите модификации”, казат от АвтоВАЗ.

Първият модел, носещ номер 2101, е разработен по лиценз на FIAT на основата на модела FIAT 124. АвтоВАЗ отбелязва, че през 1967 г. той получава титлата "Автомобил на годината в Европа“. В СССР са направени над 800 промени в дизайна му и в резултат ВАЗ-2101 е високо оценен както от местните потребители, така и на външния пазар, където навлиза през 1971 г., допълват от компанията.

“Около три часа сутринта на 19 април са довършени последните детайли по автомобила и той "застава на крака“, си спомня ветеранът от АвтоВАЗ Евгений Башинджагян. Първият автомобил е свален от конвейера от инструктора на FIAT Савоини, а вторият – от началника на отдела за монтаж Сафонов, предава БГНЕС.

"Хората започнаха да се тълпят около тях, опитвайки се поне да докоснат автомобилите. На участниците в събитието им бе разрешено да се повозят. Автомобили се понесоха през свободните зони с включени фарове и с натиснати клаксони. След като спряха, автомобилите се подредиха един до друг – изглеждаха страхотно“, добавя той.

Автомобилите LADA остават най-продаваните в Русия, както сред новите леки автомобили, така и втора употреба. През последните 12 години, за които има данни за продажбите на нови автомобили и лекотоварни автомобили от Асоциацията на европейските предприятия, автомобилите LADA заемат първата линия по обем на продажбите, понякога изпреварвайки двойно чуждестранните конкуренти. 

Снимка: Bloomberg/Andrey Rudakov

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Техно
fallback