fallback

Къщи, отпечатани чрез 3D принтер, могат да станат реалност

Съоснователят на Uber Травис Каланик е подкрепил стартиращата компания Habitas

23.02.2020 | 11:50 Автор: Ралица Братанова

Преди десет години технологията на 3D принтирането, при която предмети се изграждат слой по слой от материали като метали, стъкло, пластмаса и компоненти, беше смятана за полезна главно при производството на малки, сложни предмети и компоненти. 

Сега обаче, когато принтерите стават все по-големи, се откриват нови възможности, пише Financial Times.

Изданието съобщи миналата седмица, че съоснователят на Uber Травис Каланик е подкрепил стартиращата компания Habitas, която използва технологията на 3D принтирането в строителството на хотелите си. 

Развитието на контролирани от компютри "принтери", които могат да произвеждат структури бързо и евтино, може да промени строителството.

Това може да изглежда по-прозаично в сравнение с някои по-сложни очаквани приложения на 3D принтирането през идните десетилетия – от създаването на човешки органи от нулата до преработката на материали от астероиди в космически заводи за продукти, предназначени за употреба на Земята. 

Но усилията за използване на технологията за жилищно строителство се развива от няколко години и подобни сгради вече се изграждат в страни като Китай, Русия и САЩ.

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Всичко по темата четете на Investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Техно
fallback