Къщи, отпечатани чрез 3D принтер, могат да станат реалност

Съоснователят на Uber Травис Каланик е подкрепил стартиращата компания Habitas

23.02.2020 | 11:50 Редактор: Ралица Братанова
Къщи, отпечатани чрез 3D принтер, могат да станат реалност

Преди десет години технологията на 3D принтирането, при която предмети се изграждат слой по слой от материали като метали, стъкло, пластмаса и компоненти, беше смятана за полезна главно при производството на малки, сложни предмети и компоненти. 

Сега обаче, когато принтерите стават все по-големи, се откриват нови възможности, пише Financial Times.

Изданието съобщи миналата седмица, че съоснователят на Uber Травис Каланик е подкрепил стартиращата компания Habitas, която използва технологията на 3D принтирането в строителството на хотелите си. 

Развитието на контролирани от компютри "принтери", които могат да произвеждат структури бързо и евтино, може да промени строителството.

Това може да изглежда по-прозаично в сравнение с някои по-сложни очаквани приложения на 3D принтирането през идните десетилетия – от създаването на човешки органи от нулата до преработката на материали от астероиди в космически заводи за продукти, предназначени за употреба на Земята. 

Но усилията за използване на технологията за жилищно строителство се развива от няколко години и подобни сгради вече се изграждат в страни като Китай, Русия и САЩ.

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Всичко по темата четете на Investor.bg.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК