Позволиха на Tesla да изсече гора заради завода до Берлин

Решението представлява удар за местните природозащитници

21.02.2020 | 12:22 Редактор: Юлия Христова
Позволиха на Tesla да изсече гора заради завода до Берлин

Американският пионер в сферата на електрическите автомобили - Tesla, получи одобрение от германски съд да продължи изсичането на гора в близост до столицата Берлин, за да изгради първия си европейски завод за коли и батерии. Решението представлява удар за местните природозащитници, предава Ройтерс. 

В изявлението си съдът посочва, че е отказал искането на няколко природозащитни организации да спре изсичането на терена, като допълва, че решението е финално, пише investor.bg

Американският производител на електромобили обяви още през ноември, че планира да изгради Gigafactory в Грюнхайде, в близост до Берлин - решение, което първоначално беше посрещнато като вот на доверие към Германия. 
 
Въпреки това местните и държавните власти бяха изправени срещу опозиция спрямо Gigafactory, а стотици демонстранти протестираха, защото смятат, че това застрашава водните ресурси в района, както и дивите животни. 
 
Върховният административен съд на провинциите Берлин и Бранденбург заяви по-рано, че решението по въпроса се очаква скоро, а дотогава изсичането на дърветата на избрания терен е забранено. 
 
Преди това Службата по околна среда в района позволи разчистването на общо 92 хектара гора, за да може там да бъде издигнат новият завод. 
 
Съдебните сътресения заплашваха амбициозния план на Илън Мъск, който иска Gigafactory да бъде изградена и отворена до средата на следващата година

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК