Не искате скърцащи спирачки? Ето как да избегнете неприятния звук

Представяме ви 7-те най-разпространени причини

07.02.2020 | 15:24 Редактор: Тодор Петров
Не искате скърцащи спирачки? Ето как да избегнете неприятния звук

При спиране неподвижната част на спирачките се притиска чрез накладките към спирачния диск. Когато тези две части не влязат в чист контакт една с друга, може да се получат вибрации, възприемани като скърцане. 

При особено спортно настроените спирачки такива звуци са нормални. Но при останалите трябва да се намери причината за нежеланото свирене, за да се изключи неизправност, която застрашава безопасността. 

Износените накладки не свирят. При тях се чува по-приглушен звук, например като от влачене. Скърцането от спирачките може да има различни причини и в повечето случаи то не представлява опасност. Ако скърцането е свързано с намалено спирачно действие, веднага проверете системата.

Представяме ви седемте най-чести причини за скърцащи спирачки:

1. Спирачен прах или замърсяване на накладките
Когато прах, листа или друга мръсотия попадне върху накладките, те могат да започнат да свирят. До събирането на прах и мръсотия се стига при автомобили, които дълго време не се използват. В този случай шумът би трябвало да изчезне бързо, след като няколко пъти натиснете леко спирачките. Така те се чистят сами.

2. Ръжда по дисковете
Когато автомобилът е стоял дълго време, освен праха и мръсотията причина за скърцащите спирачки може да бъде и ръждата. Ако спирачките се натискат често, търкането на накладките в диска ги почиства само. Може да използвате и течност за почистване на спирачки, която ще отстрани скърцането.
Ако дискът ръждяса по-силно, гумата трябва да бъде свалена и ръждата трябва да бъде премахната ръчно (с шкурка). В противен случай ръждата ще нанесе поражения на диска и ще го нарани по-дълбоко. Тогава смяната на засегнатите части ще бъде задължителна.

3. Грешка при монтажа или смяната на спирачните компоненти
Често скърцащите спирачки се дължат на грешка при монтажа или на небрежна работа при смяната на накладките. Ако се сменят само накладките, а не и дисковете, те трябва да бъдат шлифовани, за да могат да легнат върху дисковете. Ако накладките не вървят гладко върху диска, те залепват, износват се неравномерно и животът им е по-кратък като цяло. Освен това скърцат.

Вижте останалите възможни причини на Automedia.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК