Следващото поколение Mini стана жертва на Brexit

BMW Group ще се опита да намали разходите заради несигурността в отношенията между Великобритания и ЕС

01.02.2020 | 17:05 Редактор: Юлия Христова
Следващото поколение Mini стана жертва на Brexit

Германският автомобилен производител BMW Group спира развитието на следващото поколение на Mini, тъй като ще се опита да намали разходите си заради несигурността в търговските отношения между Великобритания и ЕС. Както е известно, Обединеното кралство напусна ЕС, като това поражда несигурност в дългосрочните инвестиционни решения, съобщава bloombergtv.bg.

Баварският концерн разработи 3 поколения на Mini след закупуването на марката от Rover Group през 1994 г., като всяко от тях се задържа на пазара за около 6 години. Сегашният модел излезе през 2014 г., като е изграден на платформата UKL1 на BMW.

Новата генерация на мини-хечбека трябваше да се появи през 2020 г., като бъде изграден на напълно нова платформа, която да бъде универсална и съответно да може да се използва също за електрически и хибридни автомобили от ново поколение. Тя ще струва около милиард евро, но ще намали наполовина разходите по разработка и производство на нови модели.

"Продължаваме живота на тази платформа, като причините за това решения са огромните разходите, които трябва да направим, както и несигурността около Brexit", коментира пред Reuters говорителят на баварския производител Максимилиан Шоберл.

В момента колите на Mini се произвеждат в Оксфорд (Англия) и в Роден (Холандия), което означава, че пускането на нов модел изисква големи инвестиции в производствените линии на двете фабрики. От BMW обаче са категорични, че няма да правят такива, докато няма по-голяма сигурност за резултатите от преговорите между Великобритания и Европейския съюз за търговска сделка.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК