Технологичните прогнози, които не се сбъднаха

Ще се наложи да почакаме още няколко години, за да се повозим на летяща кола

13.01.2020 | 16:49 Редактор: Кристина Крумова
Технологичните прогнози, които не се сбъднаха

Прогнозирането на бъдещето е трудна задача. През 2013 г. Джеф Безос заяви, че очаква Amazon.com да започне да доставя пратки с дронове до четири-пет години. Седем години по-късно въпросните дронове на Безос все още са в тестова фаза и тепърва чакат пълни регулаторни одобрения в САЩ.

Подобни корпоративни прогнози са честа практика в технологичната индустрия, а директорите имат склонност да избират кръгли години за крайни срокове на технологичните си фантазии. В началото на новата година и новото десетилетие Bloomberg поглежда назад към това какво се случи с някои прогнози до 2020 г.

1. Компютърните чипове почти няма да се нуждаят от енергия

През 2012 г. Intel прогнозира форма на повсеместно използвана изчислителна мощ, която няма да потребява почти никаква енергия, като това ще се случи до 2020 г. Годината вече чука на вратата, а батериите на телефоните ни все още издържат само по ден преди да ги заредим отново.

2. Девет от всеки десет души над 6-годишна възраст ще притежава мобилен телефон

През 2013 г. Ericsson Mobility прогнозира, че 90% от хората на Земята, които са над 6-годишна възраст, ще притежават мобилен телефон до 2020 г. Това е трудно за измерване, но едно посещение в развиваща се страна подсказва, че дори не сме близо до постигането на това. Притесненията за потенциалния негативен ефект от видео игрите и социалните мрежи върху децата може да означават, че прогнозата никога може да не се сбъдне. В САЩ вече има национално движение, насърчаващо да се изчаква децата да достигнат 13-годишна възраст преди да имат смартфон.

3. Ще бъдат изминати първите 60 мили с hyperloop

През 2013 г. Илън Мъск обяви визията си за новия "пети начин на транспорт", който ще включва придвижването на хора през подземни тунели със скорост от 800 мили в час. Е, не се случи. Компанията Virgin Hyperloop One, има 1600 фута тестово трасе в Калифорния и се надява да изгради такова от 22 мили в Саудитска Арабия някой ден.

4. Huawei ще направи "супертелефон"

През 2015 г. Huawei Technologies прогнозира "супертелефон" до 2020 г. В крайна сметка Huawei се оказа в центъра на търговската война, а сега се фокусира повече върху среден клас телефони за вътрешния си пазар.

5. Toyota ще направи напълно автономни коли

Автомобилните и технологичните компании бяха убедени през това десетилетие, че компютрите скоро ще могат да карат коли по-добре от хората. През 2015 г. Toyota Motor Corp. заяви, че ще има напълно автономна кола на пътя до 2020 г. Не беше нужно много време, за да се уталожи цялата еуфория в индустрията. През 2018 г. пешеходец почина след катастрофа със самоуправляваща се кола на Uber. 

6. Биткойнът ще достигне стойност от 1 млн. долара

Джон Макафи, спорният технологичен магнат и влиятелен глас в общността, занимаваща се с криптовалути, прогнозира, че стойността на биткойна ще достигне 1 млн. долара до края на 2020 г. Макафи обяви прогнозата си през ноември 2017 г., около три седмици преди сривът да изтрие 83% от стойността. Биткойнът някак се възстанови, но сегашната му цена - 7200 долара, е далеч от очакваното от Макафи.

7. Uber ще пусне летящи коли

Когато Uber Technologies обеща това, тя си даде само три години за изпълнението му. Със сигурност обаче няма да можете да си наемете летящ Uber в близката година. Компанията продължава да разглежда концепцията с регулаторите. Тази година Uber добави форма на летящи превози към портфолиото си, като започна да предлага хеликоптери в Ню Йорк. Миналия петък Uber заяви, че работи със стартъпа Joby Aviation за разработката на летящо превозно средство с нов краен срок - 2023 г.

Още по темата четете на investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК