Отминаващата 2019 г. - най-силната за стартъп общността у нас

Големият плюс бил наличието на добри инженерни умения и хора, които се борят за целите си

23.12.2019 | 21:43 Редактор: Юлия Христова
Отминаващата 2019 г. - най-силната за стартъп общността у нас

2019 година беше най-силната за стартъп общността в България. Това каза Добромир Иванов, изпълнителен директор на Българската стартъп асоциация (BESCO), в предаването UpDate по Bloomberg TV Bulgaria.

"В последната една година темата за стартъпите достига нови висоти на припознаване от страна на правителство, управляващи, политици“, посочи Иванов.

По негови думи у нас вече има осъзнатост, че това е гръбнакът, върху който може да се гради икономика, растяща с много по-бързи темпове. 

"Стартъп компаниите стават все по-успешни. Фондовете също се развиват, стартират и нови“, отчете гостът. И допълни, че в тази сфера у нас в момента има възможности за финансиране, но трябва да има повече частни пари.

"Предизвикателство за целия Европейски съюз и за България е капиталовите пазари да работят по-добре и да има повече частни средства“.

Според госта бум на стартъпи в подобна среда е очакван. Той обаче смята, че бумът ще е устойчив и със съдържание, тъй като инвеститорите вече са узрели.

Като една от най-силните страни на стартъп средата у нас гостът изтъкна наличието на добри инженерни умения и хора, които се борят да постигат целите си.

"България трябва да си избере нещо, в което да е изпреварваща, а след това да създаде цялата добра среда това да се случи“, смята Иванов. Според него следването на подобен модел и от други страни членки на ЕС би помогнало за развитието на целия блок.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК