fallback

Бизнесът с оптимистични нагласи за 2020 г., очаква успех

Основен двигател за България ще бъде търсенето на външните пазари

06.11.2019 | 15:25 Автор: Василена Василева

Тази година беше успешна за българския бизнес, защото темповете на икономическия растеж бяха сравнително високи. Настроенията на бизнеса за 2020 г. са дори по-оптимистични. Това каза Цветан Симеонов, председател на БТПП, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Според него през следващата година отново основен двигател на българския бизнес ще бъде търсенето на външните пазари. Той добави, че големите проблеми в рамките на Европейския съюз (ЕС) остават валидни и в нашата страна, като сред тях изтъкна недостига на работна ръка.

"Има и фактори, които са заплаха за европейските фирми, но не се оценяват у нас", посочи Симеонов. Той поясни, че това са несигурността около Brexit, притесненията по отношение на финансирането, както и тези, свързани с обменните курсове на валутите.

Сред негативните за бизнеса вътрешни фактори в България експертът посочи бюрокрацията и липсата на електронно правителство. По негови думи предвиденото в Бюджет 2020 увеличение с 10% на заплатите в бюджетния сектор сигнализира, че правителството няма намерение да работи по отношение на дигитализацията.

Целия разговор вижте в Bloombergtv.bg

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от България
fallback