Ferrari маха педалите и кормилото от колите си 

Джойстик ще помага за управлението на автомобилите

04.11.2019 | 22:40 Редактор: Ивет Арабова
Ferrari маха педалите и кормилото от колите си 

Компанията Ferrari подаде в Европейско бюро по патентите заявка за нова система за управление на автомобилите, която радикално се отличава от всичко, показано до момента.

Италианците са изобретили джойстик, подобен на този, който може да се види в самолети или компютърни игра. Той ще бъде разположен в дясната част на седалката на шофьора и на теория ще замени волана и педалите на спирачката и газта, предава AutoMedia.bg.

За потегляне и ускорение джойстикът ще се накланя напред, а за спиране - назад. За завиване вляво или вдясно той ще се насочва в съответната посока, като ще предава команда на предните колела. Скоростта на движение ще зависи от ъгъла на наклон, а за поддържане на постоянна скорост ще е достатъчно джойстикът да се върне в неутрално положение.

Всичко това, поне засега, е само на теория. На практика подобен алгоритъм предизвиква доста въпроси. От Ferrari твърдят, че джойстикът е далеч по-интуитивен от волана и педалите, но засега не се съобщава кога той ще започне да се използва при колите на марката. Явно, няма да е съвсем скоро.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК