5 примера за умни и успешни градове в Европа

Няколко места на Стария континент, от които можем да почерпим идеи

10.10.2019 | 14:46 Редактор: Юлия Христова
5 примера за умни и успешни градове в Европа

Въпреки че в София се заговори за концепцията за умни градове едва през последните няколко години, има европейски примери, които ни показват, че в тази посока се работи от поне десетилетие. Нека разгледаме най-ярките примери за умни градове на Стария континент.

Амстердам

Пример за това е Амстердам. Местните власти подеха инициативата за превръщането на града в умен още през 2009 г., с което се оказаха едни от пионерите на континента. Тези усилия донесоха на Амстердам титлата Европейска столица на иновациите през 2016 г. Изключителното в подхода на града е, че създаде своя собствена система, базирана на нуждите си. Тя носи името Amsterdam Smart City и събира идеи в няколко области – инфраструктура и технологии, енергия, вода и отпадъци, мобилност, управление и образование, граждани и живот. Един от най-впечатляващите примери от умните решения в Амстердам е проектът за превръщане на потоците от канализационната вода в полезен продукт. Това се случва чрез програмата Power to Protein, която издърпва протеини от мръсните води и ги превръща в специален протеинов прах.

Барселона

Ежегодният Световен мобилен конгрес в Барселона със сигурност концентрира голяма част от местната технологична общност в града, а това проличава ясно и от проектите за умен град там. По подобие на Амстердам каталунската столица си има своя стратегия в тази посока - „CityOS”. Барселона е пример за интелигентно управление на трафика чрез поставянето на сензори в мрежата на градския транспорт. Въведена е и умна система за управление на светофарите. Сред по-любопитните примери в града попада специалната сензорна технология в парковете, където в реално време се предават данни за това в какво състояние са те – имат ли нужда от поливане или от почистване например. Всичко това е невидимо за обикновения гражданин и посетител, но реално променя значително начина, по който се управлява градът.

Осло

Осло често е даван за пример като един от най-умните градове в света. Причина за това е начинът, по който градът използва технологиите, за да намали потреблението на енергия и емисии от парникови газове. Целта е до 2020 г. градът да намали емисиите си с 50%, като направи съществени промени в транспортната си система. Подобно на много други умни градове по света, Осло инсталира сензори за умно паркиране. Интелигентното улично осветление пък намали потреблението на енергия за тази цел с близо две трети, пише investor.bg.

Виена

Австрийската столица също полага неимоверни усилия за превръщането си в умен град. Ето защо тя прие стратегия през юни 2014 г. В нея е заложена целта до 2050 г. да се осигури максимално добро качество на живот за всички жители на Виена с възможно най-голямо опазване на ресурсите. Неслучайно за поредна година Виена се класира на челното място в класацията на най-добрите места за живеене в света. Именно във Виена се изгражда прочутият умен квартал Асперн. Той е един от най-амбициозните и смели проекти в тази област. 22-рият район на Виена интегрира всякакви услуги, свързани с умните градове, включително такива за умен дом. Асперн всъщност е площадка за тест на всички тези технологии, целящи да направят живота на гражданите по-добър. Плановете са до 2028 г. по-голямата част от проекта да е завършена, а в квартала да заживеят над 20 хил. души.

Цюрих

Швейцарският град се прочу с интелигентната си система за управление на сградите, която е факт още от 2015 г. Тогава в няколко от тях бяха инсталирани свързани системи за отопление, електричество и охлаждане. Те се контролират автоматично от системата, което доведе до намаляване на вредните емисии. Целта на Цюрих беше да постигне по-голяма хармония с естествената среда. Благодарение на това той вече се слави и със своята зелена архитектура. В южната част на града беше създаден т.нар. "Зелен град", който залага на умни решения и природосъобразни възможности за живот в градска среда.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК