Amazon заформя мащабен алианс на гласовите асистенти

Идеята е няколко езикови асистенти да се инсталират паралелно на едно устройство

26.09.2019 | 23:40 Редактор: Юлия Христова
Amazon заформя мащабен алианс на гласовите асистенти

Повече от 30 компании са се присъединили към съюз около Amazon. Целта на задругата: в близко бъдеще няколко различни езикови асистенти трябва да могат да работят паралелно на едно устройство.

Новият бизнес съюз около Amazon иска да гарантира, че скоро много езикови асистенти могат да работят едно до друго на много устройства. Сред повече от 30-те компании, които са се присъединил, влизат BMW и Spotify, специалистите по hi-fi озвучаването Bose, Sony и Sonos, както и компании за чипове като Intel, Qualcomm и NXP.

Apple и Google, чиито гласови асистенти се конкурират с Alexa на Amazon, не са включени в съюза. Microsoft обаче е тук, въпреки че създателят на Windows също има собствен софтуер за подобна помощ в лицето на Cortana. Интересно е, че и големите китайски играчи Baidu и Tencent се присъединиха към съюза на Amazon, представен през седмицата. Лидерът на пазара на смартфони Samsung, който възнамерява да създаде свой собствен езиков асистент Bixby, засега е извън борда.

Идеята няколко езикови асистенти да се инсталират паралелно на едно устройство и след това да се активират със съответната им дума за събуждане, съществува от известно време. Например преди няколко години Harman показа как различни асистенти могат да оперират едновременно в колата. Amazon и Microsoft опитаха взаимодействието на Alexa и Cortana. Компаниите за чипове Intel и Qualcomm пък искат да създадат техническата основа за това с новите си процесори.

Междувременно Amazon.com Inc. заяви, че големи количества пари сменят годишно притежателя си чрез платформата ѝ за гласов асистент Alexa, засилвайки бизнес възможностите за компаниите и разработчиците, които могат да съсредоточат вниманието си върху платформата, която не е известна с трансакциите на пари.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК