280 млрд. долара от приходите на банките ще са за стартъпите

Средствата ще дойдат от разплащания

17.09.2019 | 16:21 Редактор: Юлия Христова
280 млрд. долара от приходите на банките ще са за стартъпите

Банките са на път да пропуснат 280 млрд. долара приходи от разплащателни операции до 2025 г., тъй като нови стартъпи навлизат все по-сериозно в бизнеса по изпращането на пари между потребители и компании, сочи нов доклад, цитиран от Ройтерс.

Глобалният бизнес с разплащания, който покрива всичко – от картови разплащания до изпращането на пари в чужбина, е доминиран от банките, а тази година достигна 1,5 трлн. долара, показва докладът на Accenture, публикуван днес.

Очаква се сумата да достигне 2 трлн. долара до 2025 г., но банките вероятно ще загубят 280 млрд. долара, или 15% от приходите от глобални разплащания, оценява още Accenture.

Банките са изправени пред нарастваща конкуренция от технологични стартъпи, като базираните в Силициевата долина Stripe и Square, както и от технологичната платформа PayPal, лондонския играч TransferWise и други.

Все повече плащания стават на момента, което премахва нуждата от кредитни карти, които носят приходи на банките, като самите плащания се правят директно към крайния търговец чрез използването на нови технологии, допълва анализът. По-голямата конкуренция означава и свиване на маржовете и ускоряване на тенденцията към безплатни разплащания.

Accenture твърди, че е разгледала тенденциите за начините, по които потребителите плащат, и прогнозира промени в бъдещото поведение на доставчиците на разплащания, в технологиите и регулациите и така е стигнала до прогнозата за очакваната загуба на приходи от страна на банките.

Тя оценява, че безплатните разплащания ще поставят 8% от приходите от разплащания на банките пред риск. Допълнителни 3,9% пък са изправени пред риск от небанкови конкуренти, предлагащи "невидими разплащания", а незабавните разплащания ще засегнат още 2,7% от приходите.

Повече от две трети от анкетираните от Accenture директори на банки са съгласни, че разплащанията стават безплатни.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК