Amazon вече ще може да разпознава човешки страх

Използването на технологията предизвика опасения за потенциалното ѝ използване за следене

14.08.2019 | 15:40 Редактор: Юлия Христова
Amazon вече ще може да разпознава човешки страх

Amazon обяви, че софтуерът ѝ за лицево разпознаване може да засича човешки страх, пише CNBC.

Това е една от от множеството облачни услуги на Amazon Web Services (AWS) достъпни за разработчиците. Ако може да бъде ползвана за анализ на лица или за емоции, който улавя различните изражения и прогнозирайки емоциите на хората от снимки. Услугата използва изкуствен интелект, за да „учи“ от купищата данни, които обработва.

Технологичният гигант представи ъпдейти на своя спорен инструмент, които включват подобряване на точността и функционалността на анализа на лица, като разпознаване на пола, емоциите и приблизителна възраст, пише investor.bg.

"С този ъпдейт допълнително подобрихме точността на разпознаване на пола", посочва Amazon в публикация в блога си. "В допълнение подобрихме и точността на определяне на емоциите (за всички седем емоции: щастие, тъга, гняв, изненада, възмущение, спокойствие и обърканост) и добавихме нова емоция: страх)".

Но някои експерти посочват, че макар да има научни доказателства, предполагащи, че има връзки между изражението на лицето и емоциите, начинът, по който хората комуникират основните си емоции варира в различните култури и ситуации. Понякога подобни движения на лицето могат да изразяват повече от една категория емоции, така че експертите предупреждават, че "не е възможно потвърждаването на щастие от една усмивка" например.

Използването на технологията за лицево разпознаване освен това предизвика опасения за потенциалното ѝ използване за следене, което да нарушава неприкосновеността на личния живот.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК