Държавите в ЕС готови с оценката на рисковете пред сигурността на 5G мрежите

Данните за риска в целия блок ще са ясни през октомври

20.07.2019 | 09:00 Редактор: Юлия Христова
Държавите в ЕС готови с оценката на рисковете пред сигурността на 5G мрежите

Държавите-членки на Европейския съюз (ЕС) са приключили първата фаза от националните оценки на рисковете, свързани със сигурността на 5G мрежите и са ги представили, съобщават от пресцентъра на Европейската комисия.

Всички констатации от въпросните проучвания ще бъдат ползвани в следващата фаза – оценка на риска в целия блок. Тя ще бъде завършена до 1 октомври тази година.

"Националните оценки на риска са много важни, за да се уверим, че сме са подготвени адекватно за внедряването на безжичните мрежови връзки от следващо поколение, които в скоро време ще образуват гръбнака на нашите общества и икономики", посочват в съвместно изявление комисарите, отговарящи за Съюза на сигурност и за цифровата икономика и общество Мария Габриел и Джулиан Кинг.

В изявлението се изразяват и надежди, че резултатите ще бъдат взети предвид при организирането на търговете за отпускане на радиочестотен спектър на телекомите на континента, благодарение на което те да пуснат 5G мрежите.

Целта на всички тези усилия е да се създаде единен подход към защитата на работоспособността на мрежите от пето поколение.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК