Германски учени изработиха нов и по-ефективен електромотор

Подобрили са охлаждането на двигеля, който може да се ползва и при автомобилите

10.07.2019 | 22:59 Редактор: Ивайло Николов
Германски учени изработиха нов и по-ефективен електромотор

Група изследователи от германския Институт по химични технологии към Дружество "Фраунхофер", заедно с най-стария технически университет в страната - Технологичния институт в Карлсруе, разработи електромотор с корпус от полимер.

Те са успели да подобрят охлаждането на двигателя, което увеличава неговата ефективност и скоро този нов мотор може да намери приложение в електрическите и хибридни автомобили, пише AUTOMEDIA.BG.

Изследователският проект "DEmiL" предвижда разработването на електрическия двигател с интегриран лек корпус и директно охлаждане на статора и ротора.

За да не се допусне прегряване, конвенционалните електрически двигатели са затворени в метален корпус, свързан с охлаждаща муфа, пълна със студена вода.

Изследователите от ИХТ предлагат да се действа по друг начин: те са заменили кръглите проводници с плоски, което позволило да се направят охлаждащи канали вътре в самия статор, както и да се повиши термичната ефективност.

Разсейването на топлината в мястото, където тя се генерира, е позволило на учените да се откажат от металния корпус и да го заменят с такъв, изработен от армирани влакна на термореактивна пластмаса. Ефективността на такъв двигател е около 98%.

През декември миналата година японският автомобилен производител Honda създаде флуорид-йонни батерии с твърд електролит, които работят при стайна температура.

В сегашното си развитие такива батерии изискват високи температури за нормална работа - повече от 150 градуса.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте и страницата ни във Facebook ТУК