За детското правосъдие у нас

За детското правосъдие в България дълго време никой не говореше открито. Като за съществуващ проблем.

30.03.2016 | 14:07 Редактор: Димитър Абрашев
За детското правосъдие у нас

До преди година-две, когато се усети промяната. Учени-ентусиасти, експерти и магистрати дадоха да се разбере, че така повече не може. Според доц. Велина Тодорова от БАН България ясно трябва да покаже, че законово, а и на практика е модерна държава и защитава правата на най-малките. 
Не може деца-жертви или свидетели на престъпления да бъдат разпитвани по няколко пъти за преживяното. И при това в най-неподходящи условия. 
Голяма част от експертите имат надежда, че възстановителното правосъдие ще бъде прието максимално бързо у нас и казват, че то е изключително подходящо за непълнолетни. 
Ролята на съдиите и прокурорите, ангажирани по делата с деца, е изключително важна. Още по-важна е и при реформирането на процеса, свързан с детско правосъдие и отклоняването на малолетни и непълнолетни от съдебната зала. Подготовката за психологическите особености при децата преживели насилие, сексуална злоупотреба или при на разпит на дете пострадало от престъпление са сред основните елементи. Също както и обстановката, в която е то.  В най-новата сграда на Софийския районен съд има обособена "сина стая" за разпит на деца. Как изглежда тя - вижте в разговора със съдия Цветелина Кържева от в Софийския районен съд в събота от 10.30ч. в "Темида" по Bulgaria ON AIR.