Министерството на правосъдието предложи редица промени в НПК

Въвежда се нов метод за помиряване на жертва и извършител на леко престъпление

04.03.2016 | 09:01 Редактор: Ирина Георгиева
Министерството на правосъдието предложи редица промени в НПК

Министерството на правосъдието предложи редица промени в НПК. С една от тях се въвежда нов метод за помиряване на жертва и извършител на леко престъпление.

Според Екатрина Салкова от БАН обаче в проекта на НПК се казва, че процедурата по възстановително правосъдие ще е задължителна за определен кръг от престъпления. Това по думите й противоречи на евродиректива.

Още по темата

А ако двете страни не искат да ползват възстановително правосъдие, то това  ще доведе до излишно забавяне на наказателното производство с около 5-6 месеца. Именно тази задължителност поставя под въпрос възможността разноските да се поемат от извършителя. 

Извършителят има важен мотив да участва в нея и да плати разноските, защото в резултат на процедурата бива освободен от наказателна отговорност. Когато обаче държавата го задължи да участва в процедура, в която той не желае, няма основание разноските да се възлагат на него. 

Неяснота има при случаи, в които извършител е непълнолетен, казва още Екатерина Салкова в "Темида" тази събота от 10.30ч. по Bulgaria ON AIR.