Треньорът на Левски 2014: „Искам да се забавляваме“

Мануел Марков със специално интервю за Резултат

01.02.2016 | 14:42 Редактор: Десислава Джерманска
Треньорът на Левски 2014: „Искам да се забавляваме“

Мануел Марков е новият старши-треньор на баскетболен клуб Левски 2014. Допреди седмица той изпълняваше ролята на помощник треньор на „сините“.  Левски обаче се раздели с Николай Господинов след три месеца без победа в Балканската лига и 11 поражения в първенството. Така щафетата бе предадена на Марков.

„Нямах много време да премислям нещата, защото всичко стана много бързо“, коментира 35-годишният треньор в специално интервю за предаването Резултат по Bulgaria ON AIR. Марков твърди, че е бил много спокоен при дебюта си срещу Берое преди седмица. Във вторник Левски 2014 загуби от Берое със 70:80 в среща от Балканската лига, играна в Самоков. Ден по-късно столичният отбор постигна успех над черногорския Ловчен с 91:77, с което отборът си осигури участие в топ 8 на надпреварата.

„Мисля, че има настроение в отбора и то тепърва ще се подорбява – анализира моментната ситуация младият наставник. – Първото, което казах на момчетата е, че искам да се наслаждават на играта. Това е моето условие. Баскетболът е забавление – за нас и за хората, които ни гледат!“

Марков, който също е бивш баскетболист, призна че продължава да е в приятелски взаимоотношения с целия отбор.  „С повечето се познавам добре и съм приятел отдавна. Сега те се опитват да спазват някаква дистанция, но аз не мога да се променя от днес за утре. Със сигурност има взаимно уважение!“, добавя той.

Той продължава да е в отлични взаимоотношения и с бившия наставник на „сините“ Николай Господинов. „Чуваме се по телефонна постоянно. Дори обсъждаме мачовете“, разкрива Марков. Засега неговата уговорка с ръководството на клуба е до края на сезона. „Не сме разговаряли за следващия сезон. Най-ценното е това, което правим сега. Шансът, който получават някои от момчетата, които играят в националния отбор при подрастващите. В последните години част от треньорите имаме проблем точно в тази насока – момчетата нямат достатъчно игрово време“, коментира 35-годишният треньор. Той силно се вълнува от тази тема, тъй като ноември месец бе избран за селекционер на юношеския национален отбор до 18 години. Една не малка част от него играе именно в Левски 2014.  

„След две-три години този отбор може да направи нещо голямо в българския баскетбол“,  твърди Марков, който много обича да работи с деца и последните години посвещаваше времето си на работата в школата на БУБА баскет.

Във вторник, 2-ри февруари, баскетболистите на Левски гостуват на косовския Пея в първа среща от група D на втората фаза в Балканската лига. „Не е тайна за всички, че финансовото състояние на клуба не е цветущо, въпреки че президентът Константин Папазов прави всичко възможно отборът да си получава месечните възнаграждения. От една страна участието за нас в Балканската лига е тежко, но от друга - е голям плюс за развитието на момчетата.“

В събота Левски претърпя четвърто поредно поражение в Националната баскетболна лига, след като отстъпи при гостуването си на Балкан Ботевград с 65:91. Марков каза, че не може да се очаква воденият от него отбор да играе като тези в Евролигата. Целта, която той си поставя е съвсем различна. А именно: „На първо място искам този отбор да е много позитивен и да накараме хората да се върнат в залата. Най-важно е да изглеждаме така, както подобава за Левски“, с усмивка и спокойствие посочва новият треньор на Левски.