Гергана Димитрова: Ако бях станала най-добър реализатор, нямаше да сме осми в света

Волейболистката ще играе в Кан през новия сезон

29.09.2015 | 17:38 Редактор: Ваня Симонска

Националният волейболен отбор на България за девойки до 20 години завърши на 8-о място на световното първенство за тази възраст в Пуерто Рико. Седмица след завръщането на тима ни, Ваня Симонска разговаря с капитанката Гергана Димитрова, вижте какво каза тя в предаването Резултат.

Гери, завърнахте се от Пуерто Рико, където играхте на Световно първенство с девойките. Влязохте в топ 8 на света, какви са ти емоциите дни по-късно, какво е усещането?

- Усещането е страхотно. Преди по-малко от месец се завърнахме горе-долу на същата позиция, сега усещането е същото. С риск да засегна някого, ще кажа, че възможностите на този отбор са толкова. Не е нито малко, нито много това, което постигнахме.

"Не е малко, не и много", можехте ли да постигнете нещо повече?

- Можеше да постигнем малко по-предно класиране - например 7-о място.

Кой ви беше най-тежкият мач?

- Няма слаб или тежък мач, всеки един отбор иска да се докаже и покаже, че е най-добрият. Така че няма лек мач, даже има тежък и по-тежък.

Като че ли вторият двубой срещу рускините ви беше доста драматичен...?

- Да, беше по-труден. Рускините винаги са били дразнител за нас и винаги сме искали да ги победим.

Ти стана втори реализатор на Световното първенство със 156 точки, съжаляваш ли че остана втора?

- Така е трябвало да стане. Ако бях взела наградата за най-добър реализатор, нямаше да сме на тази позиция в класирането, тъй като щяхме да имаме двама играчи, станали най-добри в света (б.а. Жана Тодорова взе приза за най-добро либеро).

Вече имаш мачове за женския национален отбор, защо не бе повикана за Европейското първенство?

- От всички години насам, това е най-натовареното ми лято. Донякъде съжалявам, че не ме извикаха за Европейското първенство, но пък от друга страна щях да имам само два дни почивка преди да замина за Франция.

Подписа с френския шампион Кан, как се стигна до трансфера?

- Волеро ме привлякоха преди две години и първата година трябваше да играя в Кан. Поради някакви обстоятелства обаче се случи така че заминах да играя в отбор в Швейцария и тази година ме прехвърлиха вече в Кан.

Цялото интервю с Гергана Димитрова, гледайте във видеото. Ще разберете как едно 19-годишно момиче приема волейбола, как се справя сама в чужбина и кой е човекът, завел я в залата за първи път.