Механизмът за арбитраж в ТПТИ сочи, че САЩ не вярват в правната система на Европа

Светослав Малинов, евродепутат, Рая Петкова, експерт в Институт за нов икономически напредък (ИНИН)

01.04.2015 | 09:50 Редактор: Дориана Ранкова
Механизмът за арбитраж в ТПТИ сочи, че САЩ не вярват в правната система на Европа

Механизмът на арбитраж, в защита на частните инвеститори, ако се извади от контекста на националните държави и се постави на международно ниво, при непрозрачни съдилища, това ще доведе до несигурност и рискове, не бива да се допуска, заяви Светослав Малинов. Вече има натрупана статистика кой кого съди по тези механизми и кой печели - те са в полза на частните предприятия, допълни евродепутатът . Защо САЩ иска този механизъм за арбитраж, след като двата бъдещи партньора са толкова близки на принципна основа. Според Малинов това е знак, че САЩ не вярват достатъчно в правната система в Европа. Затова евродепутатът има съмнения в споразумението, преди да бъде изяснено това, Малинов уточни, че ще има колебания по темата.

 

Според Рая Петкова ТПТИ нарушава основния принцип на ЕС - солидарност. Идва споразумение, което прави пазара по-висш от социалните основи на Съюза, коментира Петкова. Светослав Малинов отговори на тази позиция, с това, че ТПТИ е нов договор за търговия, а не споразумение за промяна на ценностите на ЕС. Според него част от публичните услуги и дейности ще бъдат изключени от него.

 

Правилата за ГМО ще останат същите, коментира Малинов, или ще се вдигнат още (ако се окаже, че САЩ има такива за някои), въпреки спекулациите, че ТПТИ ще разпръсне вълна от лоши практики. Правилата в ЕС ще останат такива, каквито са.

Цялото интервю в студиото на Boom&Bust, с водещи Кузман Илиев и Владимир Сиркаров, може да чуете в следващия видео материал: