П.Илиев: Само банка може да закупи КТБ, важно е как ще бъдат оценени активите от синдиците

Boom and Bust с Петър Илиев и проф. Валери Димитров

23.03.2015 | 13:22 Редактор: Дориана Ранкова
П.Илиев: Само банка може да закупи КТБ, важно е как ще бъдат оценени активите от синдиците

 

Петър Илиев и проф. Валери Димитров припомниха историята на Закона за банковата несъстоятелност . В периода 1996-97 г. всички фалирали банки бяха продадени като фалирали дружества на действащи банки, коментира Димитров. Т.е. няма нито едно производство, което да е приключило с ликвидация, или няма осребряване на масата по несъстоятелност.


Законът за банковата несъстоятелност влиза в  сила от 2003 година и по време на неговото действие са фалирали 3 банки (Кредитна, Балканска Универсална и Международна банка за търговия и развитие), които също са били закупени като фалирало предприятие, т.е. банката купувач винаги плаща малко повече, но всичко е на база оценка на активите, добави Илиев.


Петър Илиев припомни и сделки, които са правени за покупка на банки, чиято цена е била много под сумата на оценка на активите.  


Според гостите най-реалистичен и добър вариант за КТБ, е след като синдиците направят оценка на активите (основната им задача), да се продаде обявената в ликвидация банка на друга действаща. Важно условие в Закона е, че само банка (или дружество, което ще извършва такава дейност) може да купи фалирала банка, в това се изразява и специалния режим на продажба на активите.


Затова Илиев не приема основанието, че временният синдик е с тази цел, при положение, че условията са залегнали в Закона. Според него оспорванията на прихващанията в съда биха отнели между две и шест години. Важно е да се добави, че временният синдик не може да осребрява активите на банката.


Режима и идеята на Закона е, че Съдът само отсъжда, докато администратор е големият кредитор - Фондът. Съдът в периода '96-97 година претърпя пълен провал в контрола на синдиците, смята проф. Димитров. Именно затова се приема Закона за несъстоятелността на банките. Илиев добави, че в един момент в този период, разходите по несъстоятелността са започнали да изяждат масата по несъстоятелността.

 

За мерките, които можеха да бъдат предприети, може да чуете в следващия видео материал: