Социалната държава през очите на здравеопазването и малцинства?

Boom&Bust, цялото предаване (14.12.2014)

14.12.2014 | 20:39 Редактор: Мартин Илиев
Социалната държава през очите на здравеопазването и малцинства?

В първата част от Boom and Bust се обърна внимание на същността и българското проявление на т.нар. „социална държава” и до колко този модел влияе върху здравната система у нас и маргинализирането на циганския етнос. Събеседници, по тази деликатна и много актуална тема, бяха доц. Анна Кръстева, преподавател в НБУ, и проф. д-р Ивайло Търнев, председател на Фондация "Здравни проблеми на малцинствата".

Доцент Кръстева очерта рамките на понятието "социална държава", започвайки с формулировка на това "Какво не е социалната държава?". Тя подчерта, че не можем да открием нито "социалната държава", нито "социална политика" в обещанието към една група хора, че "няма да си плащат сметките, ако гласуват правилно".  Преминавайки към същината на понятието, преподавателят от Нов български университет заяви, че България е много далече от идеалната представа за социална държава и, че ако се търси сближаване на социалната политика и малцинствения въпрос, то това най-добре може да се случи посредством политики в областта на образованието, заетостта и здравеопазването.

Професор Ивайло Търнев от своя страна сподели мнението, че социална държава в ромските квартали на практика няма. Същевременно, предвид тежките проблеми, с които се сблъсква общността там, е напълно нормално да сме свидетели и на социално напрежение. Единственият изненадан изглежда е държавата, заяви професор Търнев и допълни, че в ромските квартали отсъства всичко онова, което се случва в един квартал. Хората в тях са принудени да използват спешната помощ като единствена възможност за лечение, тъй като са изключени от системата на здравеопазването.

В хода на предаването доц. Кръстева предложи за реформата в спешната помощ да се следва примера на съседна Румъния. Тя сподели, че трябва да се предприемат конкретни действия за реформиране на сектора, вместо да се търси евтино вдигане на рейтинги посредством "популистка пушилка" и "етническата политика". Вижте целия разговор с двата експерти в студиото на Boom&Bust в следващото видео.