Разделянето на Украйна не е добър сценарий за страните в конфликта

По думите на Огнян Минчев за Москва това би означавало преместване на западната сфера на влияние до Киев

09.03.2014 | 19:21 Редактор: Елена Кирилова
Разделянето на Украйна не е добър сценарий за страните в конфликта

Разцеплението на Украйна не е вариант нито за Европа и САЩ, нито за Русия, заяви в предаването “Boom & Bust” на Bulgaria On Air политическият анализатор Огнян Минчев. По думите му за Москва това би означавало преместване на западната сфера на влияние до Киев. За Запада ще значи дългосрочно влошаване на отношенията с Русия.

Минчев смята, че най-лошият тип дестабилизация на Украйна е тази, при която има децентрализация на властта и отворени възможности за опериране на различни сили в страната. Тя би я превърнала в зона на дългосрочна политическа стабилност, категоричен е той. По думите му този сценарий е най-лошият за Централна и Източна Европа, тъй като различни сили ще се опитат да прокарат собствените си интереси.

Според Огнян Минчев Украйна е част от една разпадаща се империя и съществена част от руската имперска идентичност. В лицето на страната той вижда труден национален проект, характеризиращ се с разделена вътрешна идентичност, страна, която не е била дълго време независима.

Случващото се в момента е свързано с нова оценка на украинския народ, смята финансистът Кольо Парамов. Той твърди, че западната дипломация изостава във времето и западните страни е трябвало да действат изключително деликатно спрямо Русия. Според Минчев това забавяне в позицията е свързано с разбирането, че Украйна е буфер между Запада и Русия. Въпреки това той е на мнение, че Европейският съюз и в частност Германия не биха насърчили подписването на споразумението за асоцииране на Украйна, ако този ход не е бил координиран с Москва.

Според финансовия анализатор Александър Николов пазарите са реагирали необичайно на случващото се в Украйна. По думите му, при зараждането геополитически конфликт и ескалирането му е имало тежки разпродажби на фондовите пазари. Необичайното той вижда във факта, че на следващия ден всичко това е било напълно компенсирано - сценарий, който не е разиграван при конфликта в Сирия и на други места. Според Николов засега оптимизма на пазарите надделява, но ескалирането на конфликта би довело до охлаждане на пазарите.

Финансистът Кольо Парамов смята, че България е губеща страна в конфликта, а един от примерите за това е отливът на украински туристи през предстоящия летен туристически сезон. Той смята, че страната за пореден път влиза в тежки преговори без да защитава личните си интереси. От своя страна Минчев подчертава, че прокарването на руските интереси в България е изключително силно и в момента Москва е в геополитическо настъпление. По думите му предстои засилване на натиска от руска страна по всички направления.

Един от основните проблеми пред украинското правителство ще бъде да задържи цената на газа, доставян от Русия, заяви в ефира на Bulgaria On Air eнергийният експерт Мартин Владимиров. Той вижда възможност за натиск върху Киев в желанието на Русия да изкупи газопреносната украинска мрежа. Според Владимиров шистовата революция в Америка едва ли ще доведе до скорошни доставки на газ в Европа, ето защо в този план трябва да се гледа към Австралия и Катар, които имат стабилни позиции.