Кметът на Рим и Църквата се скараха за монетите във фонтана "Ди Треви"

Раджи настоява те да бъдат използвани за инфраструктурни проекти в града

14.01.2019 | 21:39 Редактор: Ралица Братанова
Кметът на Рим и Църквата се скараха за монетите във фонтана

Кметът на Рим поиска парите, които се хвърлят във фонтана "Ди Треви" да бъдат използвани за финансиране на инфраструктурни проекти в столицата. Досега средствата от историческата забележителност се даваха на Католическата църква за благотворителност.

Фонтанът "Ди Треви" е едно от емблематичните места в италианската столица, което задължително всеки турист продължава. Легендата разказва, че ако хвърлите монета в него, ще се върнете в Рим. Ако хвърлите две, ще се влюбите в местен жител, а ако хвърлите три, ще сключите брак с този, с когото сте го посетили. 

Именно тези монети са в основата на скандала. Градоначалникът Вирджиния Раджи настоява те да бъдат използвани за финансиране на инфраструктурни проекти в града. Всяка година се събират близо милион и половина евро. Досега те се даваха на Каталическата църква за благотворителност.

Църквата остро критикува местните власти, тъй като според тях по този начин се взимат пари от бедните. С мярката бюджетът за благотворителност, на който се разчита от 2001 година ще намалее с 15%. Затова ще трябва да бъдат спрени много от услугите за бедните и нуждаещите се.

Общинският съвет планира промяната да настъпи през месец април. Мнозина обаче таят надежда, че решението няма да се приеме под силния обществен натиск. 

Според анализатори популярността на кмета на Рим бързо спада заради несправяне с множеството проблеми на многомилионния град. Фонтанът "Ди Треви“ е един от символите на древния град. Създаден през 18 век, всяка година той привлича милиони туристи от цял свят.