"Жълтите жилетки" протестираха във Франция и в новогодишната нощ

Недоволството им е провокирано от високите данъци и политиката на президента

01.01.2019 | 15:40 Редактор: Ралица Братанова

"Жълтите жилетки" протестираха във Франция и в новогодишната нощ. Те отново изразиха недоволството си от високите данъци и политиката на президента Еманюел Макрон. Въпреки протестите Макрон обеща в новогодишното си обръщение да продължи с програмата си за реформи през 2019 година.

С нетипично тържество жълтите жилетки отбелязаха настъпването на новата 2019-та година във френския град Нант. Вместо със заря, те застанаха на магистралата към летището на града. Със скандирания "Ние сме жълтите жилетки“ протестиращите посрещаха и изпращаха преминаващите автомобили. Акцията им премина мирно, с музика и вино.

Недоволството им е провокирано от високите данъци и политиката на президента Еманюел Макрон. За мнозина протестиращи той се превърна в мишена. 

Напук на протестите в новогодишното си обръщение Макрон обеща да продължи със своята програма за реформи и през 2019 година. Той призова избирателите да се изправят пред икономическите реалности.

"През последните години ние се занимавахме с крещящо отричане на реалността. Изпитали сме гняв срещу несправедливости, гняв срещу темпото на глобализацията, срещу административна система, срещу дълбоките промени. Не можем да работим по-малко, да печелим повече, да намаляваме данъците и да увеличаваме разходите. Не сме се отказали от промените. Страната ни иска да изгради по-добро бъдеще. Това е урокът от 2018 г. в моите очи. Искаме да променим нещата, за да живеем по-добре, да защитим идеалите си", заяви Еманюел Макрон.