Британският парламент трябва да реши за споразумението за Brexit до 21 януари

Това съобщи говорител на премиера Тереза Мей

11.12.2018 | 22:05 Редактор: Ралица Братанова
Британският парламент трябва да реши за споразумението за Brexit до 21 януари

До 21 януари британският парламент трябва да приеме, или отхвърли споразумението за Brexit. Това съобщи говорител на премиера Тереза Мей. 

Днес британският премиер провежда спешни срещи с европейски лидери в отчаян опит да спаси сделката, след като вчера отложи гласуването за споразумението за Brexit. Целта на дискусиите са допълнителни уверения за предвидения в сделката предпазен механизъм, който да гарантира, че свободният граничен режим между Република Ирландия и Северна Ирландия ще бъде запазен. 

В Берлин британският премиер се срещна с германския канцлер Ангела Меркел, а сутринта преговаря с холандския премиер Марк Рюте. Мей е изправена пред сериозна съпротива в британския парламент. Депутати настояват текстът за предпазния механизъм да бъде предоговорен. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обаче заяви, че ЕС няма да предоговаря споразумението, но лидерите ще обсъдят как да помогнат за ратификацията му в кралството. Становището беше подкрепено и от председателя на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. 

Френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо и германският ѝ колега Михаел Рот също са на мнение, че предоговаряне на сделката не може да има. 

Настроенията във Великобритания около поредните Brexit сътресения са повече от разгорещени. Защитници на излизането на страната от Общността се събраха пред парламента в Лондон, за да изразят недоволството си от отстъплението на Мей. Недалеч от тях, противници на Brexit поискаха кабинетът да подаде оставка.